piątek, 20 kwietnia 2012

carciofi alla giudia


przepis pochodzący z czasów getta żydowskiego w Rzymie i stanowiący krzyżówkę kuchni Lazio i żydowskiej. Danie to było tradycyjnie przyrządzane jako posiłek wzmacniający po poście Dnia Pojednania.
Obrane karczochy wrzucamy i pozostawiamy jakiś czas w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny..
Obrazek

następnie odsączamy i rzucamy na głęboki olej... jakieś 10 minut w temperaturze około 140 C..tak, żeby nie spalić..;)
Obrazek

odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia...potem otwieramy delikatnie widelcem pieprzymy, solimy obficie i..nie żadne sru bianco, tylko delikatnie zraszamy... ewentualnie wodą można..choć tego to ja nie rozumiem..;)
Obrazek

wrzucamy na minutkę w nieco gorętszy olej...odsączamy i smacznego..:D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest wprawdzie moderowany, ale zawsze mile widziany...;))