Puglia...królestwo wina i oliwy...kuchnia włoska w pełnym tego słowa znaczeniu... Kilka słów na temat regionu, kuchni...bazy turystycznej... kilka porad gdzie warto zajrzeć, i które miejsca omijać szerokim łukiem...:)
wtorek, 28 września 2010
Pasta fagioli
tu akurat są ditali rigati nr 31, ale wystarczy jeśli będą ditali... jest wygodniejsze w jedzeniu niż inny typ makaronu...;))
przepisów jest całe mnóstwo...
ja akurat to robię tak...:
gotuję rosół...z kuraka, którego wyżeram...
potem na patelnię wrzucam pokrojony boczek, czosnek, cebulę i podsmażam...oczywiście na oliwie od baby...pod koniec dorzucam fasolę...i ziemniaki w drobną kostkę fasola może być z puszki, jeśli nie to trzeba ją wcześniej oczywiście namoczyć...zalewam rosołem i dodaję przecieru pomidorowego lub pomidorów...
Dodaję ugotowany makaron i smacznego...:))
ma być dużo selera i pieprzu w środku...selera naciowego oczywiście...:))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię, ale ziemniaków nie dodaję. Za tym makaronem też nie przepadam specjalnie. Wolę jakieś conchigliette, lub coś w tym stylu.
OdpowiedzUsuńteż czasami robię z jakimiś muszelkami, ale jednak ditali najlepiej mi podchodzą...:)))
OdpowiedzUsuń