tak mi się smutno zrobiło na widok selera i cukini..w sensie, że zaczynały marnieć w oczach, że postanowiłem coś z nimi zrobić..
w sumie to zmierzałem w kierunku makaronu..nawet sobie fenkuła z lodówki wyjąłem dzikiego, żeby z makaronem ugotować, ale nie uprzedzajmy wypadków..;)
wrzuciłem anchois, czosnek i peperoncino na oliwę..
jak już się zaromatyzowała wrzuciłem te warzywne nieszczęścia...
podsmażyłem nieco..i w momencie gdy zredukował się cukiniowo-selerowy sosik...pomyśleliście sobie..sruu bianco..?? nie..sypnąłem dla odmiany ryżu..;)
stostowałem go nieco..i sru bianco...:D
no i tak na przemian..bianco...miąchanie... bianco...miąchanie...bianco...miąchanie...woda... miąchanie... woda... miąchanie...gorgonzola ..miąchanie
sól ,pieprz, woda ,miąchanie...
no i na wierzch dla Rybki trochę trójkolorowego pieprzu z młynka..;PP
Riso in bianco
OdpowiedzUsuń300 g di riso fino o superfino, 50 g di burro, sale, 4 cucchiai di parmigiano grattugiato
In una casseruola portate a bollore 3/4 di litro di acqua.
Unite il riso, salate e riportate a bollore.
Riducete la fiamma e continuate la cottura mantenendo un bollore costante, aggiungendo acqua calda man mano che occorrerà.
Dopo circa 15 minuti il riso dovrebbe essere cotto.
Togliete dal fuoco ed unite il burro ed il parmigiano.
Mescolate fino a che il burro si sarà sciolto.
Assaggiate, e aggiustate di sale se necessario.
fajnie Beata..ale nie o kolor mi chodziło, a o wino..białe wytrawne..znaczy bianco secco..:)
UsuńWpadłam tutaj przypadkiem i muszę powiedzieć przeczytałam cały jednym tchem kocham Pana i czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy to sru bianco na zdrówko .Pozdrawiam serdecznie zagorzała fanka
OdpowiedzUsuńsię chyba zaczerwienię...w każdym razie dziękuję...:)))
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Ci smakowało..:)
Usuń