Puglia...królestwo wina i oliwy...kuchnia włoska w pełnym tego słowa znaczeniu... Kilka słów na temat regionu, kuchni...bazy turystycznej... kilka porad gdzie warto zajrzeć, i które miejsca omijać szerokim łukiem...:)
piątek, 20 kwietnia 2012
carciofi alla giudia
przepis pochodzący z czasów getta żydowskiego w Rzymie i stanowiący krzyżówkę kuchni Lazio i żydowskiej. Danie to było tradycyjnie przyrządzane jako posiłek wzmacniający po poście Dnia Pojednania.
Obrane karczochy wrzucamy i pozostawiamy jakiś czas w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny..
następnie odsączamy i rzucamy na głęboki olej... jakieś 10 minut w temperaturze około 140 C..tak, żeby nie spalić..;)
odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia...potem otwieramy delikatnie widelcem pieprzymy, solimy obficie i..nie żadne sru bianco, tylko delikatnie zraszamy... ewentualnie wodą można..choć tego to ja nie rozumiem..;)
wrzucamy na minutkę w nieco gorętszy olej...odsączamy i smacznego..:D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz jest wprawdzie moderowany, ale zawsze mile widziany...;))